Možnost výměny zboží prodloužena do 31.1.2024 na všechny objednávky!

Výhody bambusového prádla a jak o něj pečovat

Pokud ještě neznáte pyžama a spodní prádlo z bambusové látky, zbystřete. Sepsali jsme pro vás benefity tohoto stále populárnějšího přírodního materiálu. Dozvíte se, jak o oblečení z bambusu pečovat a jak ho prát, aby vám dlouho a dobře sloužilo. Bambusovou viskózu jsme si velmi oblíbili, proto z ní šijeme bambusové kalhotky, braletky i noční prádlo. Jestli váháte, zda si bambusové kousky pořídit, pusťte se do čtení.

V článku se dozvíte:

 

Vlastnosti bambusové látky

Vlastnosti bambusové lásky

Nejprve musíme vyzdvihnout příjemnou strukturu bambusové látky. Na dotek je velmi jemná, připomíná hedvábí či kašmír. V tomto ohledu rozhodně vítězí nad bavlnou. Oblečení se pěkně přizpůsobí tělu a nejednou jsme slyšeli, že prádlo z bambusu je jako druhá kůže. Při nošení o něm totiž skoro nevíte. Bambus se trvanlivostí a odolností blíží umělým tkaninám, ačkoli jde o přírodní materiál. Při správné péči vám vydrží roky!

A nyní k funkčním vlastnostem. Bambusová látka dobře vstřebává vlhkost. Vlákno nasaje a odpaří pot způsobem, kdy pokožku nevysuší, ale nadbytek potu spolehlivě odvede. Přitom jde o vysoce prodyšný materiál, který umožňuje pokožce volně dýchat. Oblečení tak odolává vůči zápachu i při dlouhodobém nošení.

Tyto benefity nejvíce oceníte u sportovního oblečení, pyžam, nebo právě u spodního prádla a oblečení na spaní. Kalhotky z bambusu často doporučují lékaři při gynekologických obtížích nebo po porodu. U bambusového pyžama si elastický materiál obzvlášť oblíbíte, protože vás prádlo v noci neomezuje v pohybu, netahá a netlačí.

Pří nošení hned poznáte také skvělé termoizolační vlastnosti bambusového vlákna. V létě příjemně chladí a v zimě naopak udržuje teplo. V chladném počasí vás ochrání před nastydnutím v oblasti zad a ledvin, obzvlášť, když si pořídíte kalhotky s vysokým pasem

Bambusové spodní prádlo ušité v ČeskuNaše bambusové kalhotky a braletky z kolekce Comfort

Jak prát bambusové prádlo?

Aby vám spodní a noční prádlo z bambusu co nejdéle vydrželo, neztratilo barvu, tvar a benefity bambusové látky, je vhodné dodržovat několik základních doporučení.

  • Perte na 30-40 °C v pračce nebo ručně. V pračce zvolte šetrný program, například ruční praní nebo na vlnu. Při praní v ruce opatrně vyždímejte přebytečnou vodu tak, abyste nevytáhli látku. Z braletky před praním vyjměte košíčky. Pokud máte bambusové prádlo mokré například v batohu, nechejte ho ideálně samovolně uschnout a až poté vyperte.
  • Při praní nepoužívejte aviváž. Aviváž „zalepí“ dutá a strukturovaná vlákna, a tím znehodnotí termoizolační kvalitu, stejně jako odvod vlhkosti.
  • Oblečení z bambusu nesušte v sušičce. Ta může nenávratně poškodit bambusová vlákna a poničí tím kousek oblečení jak esteticky, tak funkčně. Prádlo sušte na slunném místě, nebo alespoň dobře větraném místě. Můžete ho nechat uschnout venku nebo na sušáku vevnitř. 
  • Nedoporučujeme prádlo bělit nebo chemicky čistit.
  • Dávejte si pozor na suché zipy, které mohou jemné bambusové vlákno zatrhnout. 

Když se budete řídit těmito pokyny, bambusové oblečení se vám odmění dlouhou životností, bude vypadat stále jako nové a zachová si funkční vlastnosti. Tím šetříte jak peníze, tak životní prostředí, protože nebudete potřebovat stále nové.

Bambusové pyžamo ušité v ČeskuPánská a dámská bambusová pyžama z kolekce Luxury

Využití bambusu a jeho ekologická stopa

Bambus je v textilním průmyslu poměrně novým materiálem, používá se teprve od začátku 20. století. Veškerý bambus, ze kterého se v současnosti šijí oděvy, pochází z Číny. Pěstuje se zejména v provincii Kuej-čou. Přesto jde o udržitelný materiál budoucnosti, jelikož je velmi rychle obnovitelný.

Bambus patří k nejrychleji rostoucím rostlinám na světě. Každý den vyroste o desítky cm, až jeden celý metr. Díky rychlému obnovování není potřeba rozšiřovat zemědělské plochy a ničit lesy, které jsou domovem pro místní flóru a faunu. Surový bambus obsahuje složku Bamboo Kun, která pomáhá rostlině v ochraně proti nemocem a škůdcům.

Na bambusových farmách se tak nemusí používat pesticidy a nezamořuje se voda ani půda v oblasti, kde se bambus pěstuje. Existuje několik tisíc druhů bambusů. Pro výrobu textilu se využívá typ, který neslouží jako potrava chráněných druhů zvířat, např. pandy velké.