Možnost výměny zboží prodloužena do 31.1.2024 na všechny objednávky!

Udržitelné Vánoce: tipy na dárky a jak je zabalit

Vánoce si málokdo z nás umí představit bez dárků. My se na ně letos podíváme trochu jinak. S dárky totiž kromě radosti souvisí několik problémů, kvůli kterým často neprospívají životnímu prostředí. V článku se dozvíte, jak k Vánocům přistoupit ekologičtěji. Tipy můžete vyzkoušet ještě letos!


Darujte a dostávejte smysluplné dárky

Proč nejdou Vánoce a udržitelnost většinou moc dobře dohromady? Prvním problémem jsou obaly a následný odpad. Dále se stává, že se při výběru dárků netrefíme do noty obdarovaného nebo naopak dostaneme nevhodný dárek. Kromě toho nakupujeme i pro sebe, slevám se přece nedá odolat! A tak se nám v košíku mohou objevit produkty, které ve skutečnosti ani nepotřebujeme.

Výsledkem toho všeho jsou kontejnery přeplněné odpadem z obalů a nevyužité věci, které se válí na dně skříně, na půdě nebo ve sklepě a nechceme je vyhodit nebo prodat – byl to přece dárek! Pojďme se podívat, jak tomu předejít.

Bambusové pyžamo Mioora ušité v Česku


Řekněte, co si přejete

Jeden snadný krok zabrání rozpačitým úsměvům nad dárkem, který se moc nepovedl – vraťte se do dětství a napište dopis Ježíškovi! Řekněte svým blízkým, co byste rádi našli pod stromečkem. Naznačování často nefunguje, proto buďte konkrétní. Ušetříte si zbytečné nepochopení, navíc ostatním ušetříte starosti s vybíráním dárku.

Pro sestavení wishlistu existuje řada aplikací, do seznamu můžete přidat obrázky nebo odkazy na produkty. Když to samé udělají všichni, na Štědrý den si rozbalíte skvělé dárky, a k tomu se zbavíte předvánočního stresu.


Kvalitní produkty, které neškodí zdraví ani přírodě

Pokud chcete vybírat dárky s ohledem na udržitelnost, jako první vás pravděpodobně napadnou produkty související přímo s ekologií – například látková taška, znovupoužitelný kelímek na kávu, sáčky na ovoce a zeleninu nebo pratelné odličovací tamponky. To vše jsou skvělé tipy!

V případě, že obdarovaný tyto věci má (anebo víte, že o ně nemá zájem – vždy respektujte názor ostatních), nad udržitelností se můžete zamyslet z jiného úhlu pohledu:

  • darovaná věc je kvalitní (vydrží několik let),
  • obdarovaný ji opravdu chce/využije (jak jsme popsali v předchozí kapitole).

Hledáte inspiraci? Věříme, že lokálně ušité spodní a noční prádlo z přírodního bambusu potěší, a zároveň jde o praktický dárek – kvalitní kousky oblečení se v šatníku rozhodně neztratí.

Dárkový balíček českého spodního prádla z bambusu


Rádi vám doporučíme také naše oblíbené české tvůrce. <3

  • Vontree Candle. Přírodní sójové svíčky v nádherném balení s vánočními a dalšími motivy. Vyrábí je Eva, žena se silným životním příběhem. Prozkoumejte její e-shop nebo Instagram @vontree_candle.
  • Štumbyna. Jana nabízí roztomilé dřevěné talířky pro děti, látková pexesa, adventní kalendáře, pytlíky na zeleninu a jiné drobnosti pro radost. Mrkněte na e-shop a Instagram @stumbyna.
  • Radosti z lesa. Svíčky, buclaté hrnečky, deky a další lesní maličkosti z dílny šikovné Denisy, která miluje přírodu. Pokud vy taky, na jejím e-shopu a Instagramu @radosti_z_lesa si přijdete na své.
  • Jemnosti. Nikola šije půvabné autorské laňky a panenky a každý kousek obléká do originálních oblečků. Pokochejte se tou krásou a objednejte si svou Jemnost na Instagramu @jemnosti.
  • Dědova dílna. Kuba a Bětka tvoří fotoalba, zápisníky a diáře se zdobenými dřevěnými deskami. Pořiďte si dřevěnou radost na e-shopu nebo se si alespoň prohlédněte úžasné fotky na Instagramu @dedovadilna.

vontree_jemnosti

dedova_dilna


Nevíte si rady? Věnujte poukaz, jídlo nebo zážitek

Nejste si jisti, co pod stromečkem udělá radost? Nelamte si s tím hlavu a darujte poukaz na nákup. Obdarovaný si sám nejlépe vybere, co mu sedí a co se mu líbí, a vy tak neriskujete šlápnutí vedle. Stejně dobře fungují také zážitky nebo jídlo – ideální řešení, pokud se chcete vyhnout hromadění věcí. Společné wellness, večeře v oblíbené restauraci nebo kurz jógy… když člověka znáte, snadno odhadnete, co ho potěší.


Jak ekologicky zabalit vánoční dárky?

Kromě samotných dárků pod stromečkem najdeme spoustu obalů. Pěkné balení k vánoční atmosféře zkrátka patří, ale i v této oblasti můžete něco změnit a udělat vstřícnější krok k životnímu prostředí. Máme pro vás 3 tipy!

  • Recyklujte. Použijte balicí papír z loňska nebo jiný obal, který jste si během roku schovali (např. přírodní papír či krabičku). Dostáváte dárky v taštičkách? Nevyhazujte je po prvním použití, dobře slouží i opakovaně. Moc hezky vypadají také dárky zabalené v novinách. Jmenovky vyrobte z použité kartonové krabice nebo ze zbytků papíru.
  • Vyzkoušejte balení do látky. Znáte japonskou techniku furoshiki? Dárky zabalíte do šátku, a tak je i samotný obal zároveň dárkem. A nevznikne žádný odpad!
  • Zdobte přírodními materiály. Nekupujte plastové ozdoby. Projděte se lesem a posbírejte ze země větvičky a šišky nebo usušte pomeranče nebo květy. Tím vším dokážete originálně ozdobit dárek.